naslovna slika članka Bančne prevare

Bančne prevare

December 21, 20222 min branje

Bančne prevare

Z digitalizacijo se je naše življenje v veliki meri poenostavilo. Vedno več vsakdanjih opravkov lahko uredimo v udobnosti domačega naslonjača. Na žalost pa znajo to udobje in uporabnikovo brezskrbnost dobro izkoristiti prevarantje, ki se želijo dokopati do vaših osebnih podatkov.

Bančni sef

Zelo verjetno ste kdaj prejeli elektronsko ali SMS sporočilo, ki zatrjuje, da je prišlo do posodobitve sistema in da morate zato vnesti svoje osebne podatke. V primeru, da prejmete tako sporočilo, ga nemudoma izbrišite in ne vnašajte nikakršnih podatkov.

Banka od vas nikoli ne bo zahtevala, da ji preko spleta posredujete osebne podatke, to je prvi znak, da gre za prevaro. Če ste slučajno osebne podatke že posredovali oziroma vseeno mislite, da gre za avtentično sporočilo, o tem nemudoma obvestite svojo banko in se posvetujte o nadaljnjih korakih.

Bančne prevare so med najbolj pogostimi tipi spletnih prevar, vendar pa prevaranti poskušajo na spletu priti tudi do drugih tipov vaših osebnih podatkov. Previdnost nikoli ni odveč, o varnosti na spletu lahko izveste več na strani slovenskega nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT.

Internacionalna banka

Naročite se na novice

V nabiralnik vam bomo pošiljali le pomembne in informativne novice