naslovna slika članka Nepremičninske dražbe

Nepremičninske dražbe

Januar 23, 20233 min branje

Ko se odločimo za nakup stanovanja, imamo ponavadi v mislih neko že izbrano nepremičnino. Kaj pa če se na lov za nepremičninami podamo na javnih dražbah?

Zanimanje za tovrstne nakupe je v porastu, saj se dražbe selijo iz fizičnih prostorov na splet. To je tovrstne dražbe naredilo veliko bolj dostopne širšemu krogu ljudi, saj lahko na njih sodelujemo iz udobnosti domačega naslonjača. (Če želiš iz udobnosti domačega naslonjača primerjati ponudbo kreditov različnih bank skoči na: meloan.si)

Kako pa sploh potekajo take dražbe in kakšne so njihove prednosti in morebitne pasti?

Za začetek poiščemo dražbo in si ogledamo nepremičnine, ki bodo na voljo na dražbi. Ko nepremičnino na dražbi kupimo namreč izgubimo marsikatero pravico o kasnejši raklamaciji. Zato je pri dražbah še toliko bolj pomembno, da se pred njimi dogovorimo za fizični ogled nepremičnine in si jo tekom obiska tudi res dobro ogledamo. Ko nastopi čas za dražbo vplačamo varščino, ki nam omogoča, da na dražbi sploh sodelujemo. Ta predstavlja 10% vrednosti nepremičnine na katero bomo dražili. V primeru, da dražbo dobimo se nam ta znesek potem odšteje od cene, ki jo plačamo, v obratnem primeru pa se nam znesek vrne. Če ste edini ponudnik lahko nepremičnino kupite tudi po izklicni ceni, če pa ponudnikov za nepremičnino sploh ni pa bo ta nepremičnina prenesena v naslednji krog z nižjo izklicno ceno.

Na dražbah lahko pogosto kupimo nepremičnine ceneje kot v neposredni prodaji, vendar moramo biti pozorni tudi na to ali se prodaja cela nepremičnina ali le njen del. V takem primeru moramo potem upoštevati, da bomo morali kupiti tudi preostali del nepremičnine, kar lahko precej zviša stroške celotnega nakupa. To se zgodi v primeru, ko ima nepremičnina več lastnikov in se prodaja le solastniški delež enega izmed njih. Upoštevati moramo tudi, da bomo pri nakupu plačali dajatve in davke, ki so pri navadnem nakupu ponavadi na strani prodajalca nepremičnine oziroma že všteti v ceno.

Zdaj ko imate poznavanje delovanja nepremičninskih dražb se lahko podate v iskanje vam primerne nepremičnine na dražbi ali pa samo iz radovednosti pogledate kakšne nepremičnine so trenutno na voljo.

Kam pa zdaj?

Za več informacij in hiter začetek vam priporočamo ogled raznih spletnih platform, kot so:

Naročite se na novice

V nabiralnik vam bomo pošiljali le pomembne in informativne novice