naslovna slika članka Na kratko o kreditih

Na kratko o kreditih

November 20, 20223 min branje

Na kratko o kreditih

Krediti predstavljajo zelo pomemben del našega življenja, kljub temu pa pogosto o njih ne vemo kaj dosti, dokler ne pride trenutek, ko kredit potrebujemo. Ker je lahko njihovo jemanje zelo stresen proces, je zelo pomembno, da se, preden se lotimo tega postopka, oborožimo z znanjem, ki nam bo pomagal pri izbiri, za kakšen kredit se odločiti.

Najprej se moramo vprašati, zakaj sploh potrebujemo kredit in kakšen naj bo njegov znesek. V splošnem kredite delimo na stanovanjske in potrošniške (osebni, študentski, premostitveni krediti, hitri krediti ...). Odločiti se moramo, tudi koliko časa bi radi kredit odplačevali oziroma, kakšna bo njegova ročnost. Glede na ročnost kredite po navadi delimo na kratkoročne, srednjeročne (1-5 let) ali dolgoročne (5 let in več). Priporočilo je, da kredit odplačamo pred iztekom uporabe predmeta, za katerega smo kredit vzeli. Na primer, če vzamemo kredit za avto, ga odplačamo preden bomo ta avto zamenjali. Prav tako velja priporočilo, da naj srednjeročni krediti ne bi presegali 10% osebnega priliva, dolgoročni pa 30%. Poleg priporočil pa moramo paziti tudi na našo kreditno sposobnost, ki nam, za razliko od priporočil, natančno omeji največjo vrednost kredita in mesečnega obroka, ki si ga lahko privoščimo.

Stanovanjski krediti

Ko se odločimo za kredit, je zelo pomembno, da dobro raziščemo ponudbo pri različnih bankah, ta se lahko namreč močno razlikuje. Nekatere banke ponujajo posebne ugodnosti za obstoječe ali potencialne komitente. Glavni faktor pri izbiri kredita pa je ponavadi obrestna mera, saj ta določa, kakšen znesek bomo na koncu plačali. V grobem nižja obrestna mera pomeni manjše stroške, višja pa višje, vendar moramo razlikovati tudi med spremenljivo in fiksno obrestno mero. Za boljše razumevanje si preberite članek o razlikah med spremenljivo in fiksno obrestno mero. Srečali se bomo tudi z izrazom efektivna obrestna mera. Pojem predstavlja spremenljivo ali fiksno obrestno mero (odvisno za kaj smo se odločili) z dodanimi stroški, ki jih bomo imeli z najemom kredita, kot so stroški odobritve, administrativni stroški, stroški vodenja kredita in računa, zavarovanje ter stroški odplačevanja kredita. Pomembno je torej, da primerjamo med seboj enakovredne pojme, in se na koncu odločimo za tistega ponudnika, ki je glede na naše potrebe najbolj primeren.

blog1

blog2 blog3 blog4