naslovna slika članka Višje cene stanovanjskih kreditov

Višje cene stanovanjskih kreditov

Junij 19, 20232 min branje

Obrestne mere

Če so bili še lani krediti izjemno ugodni in je bilo povpraševanje po njih veliko, je danes slika povsem drugačna. Kreditojemalci se soočajo z občutnim povečanjem cene denarja, kar lahko pripišemo vztrajni rasti euriborja. Se dandanes sploh še splača vzeti kredit ter kaj narediti, če ste vzeli kredit s spremenljivo obrestno mero in se je vaša mesečna anuiteta občutno povečala?

Euribor se zadnje čase kosistentno zvišuje

Pred enim letom sta 3 in 6 mesečni euribor znašala okoli 0,5 odstotka, na dan pisanja tega članka pa znašata že 3,4% in 3,7%. To ima zelo negativen vpliv na kreditojemalce. Lani je bila povprečna skupna obrestna mera 1,3%, letos pa se je pribitek zvišal za 0,1% na 1,4%. Če to prištejemo še rasti euribora, je povprečna obrestna mera danes lahko že krepko preko 4%. Sklepanje novega kredita je torej letos precej manj privlačno kot je bilo v času nižjih obrestnih mer. Vendar pa imajo visoke obrestne mere negativen vpliv tudi na vse, ki so stanovanjski kredit vzeli v času nizkih obrestnih mer, ampak so se odločili za variabilno obrestno mero. Visok euribor seveda neposredno vpliva tudi na njih.

Spremenljiva in fiksna obrestna mera

Če ste vzeli kredit z spremenljivo obrestno mero in se je vaša mesečna občutno povečala, se lahko obrnete neposredno na vašo banko. Lahko vam bodo svetovali, kako lahko kredit refinancirate in mogoče vsaj malo zmanjšate mesečne obroke, ki jih morate nameniti odplačevanju kredita. Žal je ponudba, ki vam jo bodo dala odvisna od banke in od vsakega posameznega primera, tako da univerzalni odgovor na vprašanje, če boste s tem uspeli omiliti rast euribora, ne obstaja. Nedvomno pa je vredno povprašati in preučiti ponudbo, že majhna mesečna sprememba se lahko na dolgi rok še kako pozna.

Najboljše trenutne obrestne mere si lahko pogledate kar na naši spletni strani.

Naročite se na novice

V nabiralnik vam bomo pošiljali le pomembne in informativne novice