naslovna slika članka Izbira svoje prve nepremičnine

Izbira svoje prve nepremičnine

November 16, 20223 min branje

Izbira svoje prve nepremičnine

Prvi korak pri izbiri svojega novega doma je odločitev, če želimo živeti v najemu ali pa bi si radi kupili svojo stanovanje oziroma hišo. Vsaka izmed opcij ima seveda svoje prednosti in slabosti.

Najem

Najem je običajno enostavnejša izbira, saj nam omogoča fleksibilnost. Če stanovanje najamemo se veliko lažje na hitro preselimo, saj v stanovanje nismo neposredno vlagali in nas nanj veže veliko manj. Prav tako se izognemo preglavicam in stroškom za vzdrževanje nepremičnine, saj te praviloma plačuje lastnik. Glavna prednost najema pa je seveda to, da ne potrebujemo veliko vnaprej privarčevanih sredstev, saj stanovanja ne kupimo ampak le sproti plačujemo najemnino.

Nakup nepremicnine

Nakup

Po drugi strani pa je nakup lastne nepremičnine precej bolj dolgoročna rešitev, ki sicer zahteva precej več premisleka ampak prinaša večji občutek varnosti in neodvisnosti. Stanovanje ali hišo si lahko uredimo povsem po svojih željah in okusu. Glavna prednost nakupa pa je seveda dejstvo, da smo po koncu postopka lastniki nepremičnine, na kar lahko gledamo tudi kot na naložbo. Na žalost je realnost taka, da si nas večina ne more samo iz prihrankov privoščiti nakupa nepremičnine in moramo poseči po stanovanjskem kreditu. Ob visokih cenah najemnin so velikokrat stroški odplačevanja kredita podobni najemninam, zato je nakup, ki omogoča več neodvisnosti, velikokrat izbira ob iskanju novega doma.

Najem stanovanjskega kredita

V primeru odločitve nakupa nepremičnine in potrebe po stanovanjskem kreditu, se moramo najprej vprašati, kakšne so naše finančne zmožnosti. Z drugimi besedami moramo ugotoviti kakšna je naša kreditna sposobnost, o kateri si lahko več preberete v tem članku. Poleg tega velja priporočilo, da imamo pred nakupom nepremičnine vseeno privarčevane približno tretjino vrednosti nepremičnine, za katero se zanimamo. To priporočilo je sicer pri mladih veliko težje dosegljivo, kar upoštevajo tudi banke, ko pripravljajo ponudbo. Za izračun informativne ponudbe različnih bank lahko uporabiš MeLoan kreditni kalkulator.

Najem nepremicnine

Pri sprejemanju odločitve, kje bomo preživeli nekaj svojih prihodnjih desetletij, je pomembno, da smo v njo res prepričani in ne sprejemamo preveč kompromisov, ki bi lahko negativno vplivali na kakovost našega življenja. Z dobro in premišljeno izbiro pa si bomo zagotovili varen dom, ki nam bo omogočal osebno rast.

Subscribe to our newsletter

We will only send you important and useful news