naslovna slika članka Hiše za mlade družine v Ajdovščini

Hiše za mlade družine v Ajdovščini

Junij 15, 20233 min branje

Hiše za 50 tisoč evrov

Nova hiša za 50 tisoč evrov? Da, prav ste prebrali, gre za projekt občine Ajdovščina, ki bo v Dobravljah postavila najprej štiri, nato pa še dve do tri take hiše.

Soseska za mlade družine v ajdovščini

Gre za nadaljevanje projekta, ki ga je začel Inštitut Back To The Village, ki pa je zapadel v stečaj. Ideja projekta je bila, da se mladim družinam ponudi hiše za ugodno ceno in jim tako premaga prebroditi stanovanjsko problematiko. Dejstvo je namreč, da se iz Slovenije letno izseli 8000, v večini mladih, visoko izobraženih, oseb. V primeru uspeha, bi imel na dolgi rok ta projekt torej zelo ugoden vpliv na slovensko gospodarstvo, čeprav na prvi pogled morda izgleda da bi izgradnja teh hiš naredila le minus v občinski blagajni. Izbira lokacij za izgradnjo hiš je bila prav tako zelo premišljena, gradili bi jih naj namreč v manjših in srednjih občinah, pri čemer so se sklicevali na podobne uspešne projekte na Nizozemskem. Na žalost je, kot smo že omenili, Inštitut Back To The Village zapadel v stečaj, tako da je nekaj časa izgledalo, da je z njim padel v vodo tudi projekt.

Tloris neprofitne hiše

Potek projekta

Kljub temu pa Ajdovščina je presenetila z novico, da bodo z projektom nadaljevali v povezavi z drugim ponudnikom. Zagotavljajo tudi, da bo cena hiš ostala na začetku obljubljenih 50 000€, za kar bodo poskrbeli tudi s subvencijami. Gradnja se bo v Dobravljah začela poleti letos, hiše pa naj bi bile vseljive pozno pomladi leta 2024. Na začetku bodo zgradili štiri hiše in potem na isti lokaciji še dodatni dve ali tri, na voljo pa bodo le mladim občanom Ajdovščine. Če se bo projekt izkazal za uspešnega, bodo nato tudi v sami Ajdovščini zgradili naselje z okoli 40 enotami.

Takšne novice nedvomno vlivajo veliko optimizma v nestabilnih časih. Upamo, da bo projekt uspešen in da bo modelu sledila še kakšna druga slovenska občina. Če ste prebivalec kakšne druge občine pa lahko zaenkrat svojo srečo preizkusite na nepremičninskih dražbah, o katerih lahko več preberete tukaj. V vsakem primeru pa, če ste pred nakupom nepremičnine, skočite na naš spletni kalkulator stanovanjskih kreditov in se prepričajte, pri kateri banki lahko dobite najboljšo ponudbo - meloan.si.

Naročite se na novice

V nabiralnik vam bomo pošiljali le pomembne in informativne novice